پل‌های دیگر زاینده رود اصفهان

بطوریکه گفته شد رودخانه زاینده رود از مغرب به مشرق جارى است و رودخانه ایست قدیمى و از هنگامى که شهر اصفهان محل سکونت شده و ساکنان نیاز به ارتباط با قسمتهاى دیگر آن داشته‏اند ناگزیر به ساختن پل گردیده‏اند، بدیهى است هر ارتباطى که بین دو قسمت اصفهان ضرورت یافته پل ارتباطى آن زودتر ساخته شده است.

آنچه مسلم است پل هاى مارنان و شهرستان و اللهوردیخان و خواجو از پل هائى هستند که در مرحله اول احتیاج ساخته شده ‏اند، منتهى در اثر کثرت ایاب و ذهاب فرسوده و خراب شده و تجدید بناء گردیده‏اند از همین نکته که گفته شد معلوم گردید اینکه مى‏گویند پل شهرستان از احداث سلسله ساسانیان است درست مى‏باشد چه نخستین پلى است که دو قسمت اصفهان را بیکدیگر ارتباط مى‏داده است. ولى در اثر فرسودگى در زمان دیالمه و دیگران ترمیم و تجدید گردیده است. براى اینکه روشن گردد که در چه محلهائى نیازمند ارتباط بوده‏اند تمام پل هائى که در خود شهر و اطراف آن براى ارتباط بین دو قسمت رودخانه ساخته ‏اند ذکر میگردد:

1- پل اورگان:

این پل در روى زاینده رود براى امکان عبور مردم چهارلنگ بختیارى به فریدن احداث گردید آن را پل حاج کاظم نیز مى‏نامند.

2- پل بابا محمود:

پلى است که در باغ محمود از دهات گرکن لنجان ساخته شده و تا پل کله 48 کیلومتر فاصله دارد و قافله رو است. ثبت تاریخى این پل در جریان است.

3- پل زمان خان:

این پل دو دهانه و سه پایه طبیعى سنگ دارد و در آخر بلوک آید غمش لنجان قرار گرفته و واسطه ارتباط راه ماشین رو نجف آباد به سامان و شهرکرد مى‏باشد و تا اصفهان 16 فرسخ مسافت دارد.

4- پل ورزنه

این پل در نزدیکى ورزنه رویدشت روى آب زاینده رود ساخته شده است.

5- پل سروش آذران:

این پل که آن را پل سروشفادران و پل دشتى نیز مى‏خوانند در شش کیلومترى پل چوم واقع ولى اکنون به علت تغییر بستر رودخانه آبى از آن خارج نمى‏گردد.

6- پل چوم:

این پل در شش کیلومترى شرق پل خواجو واقع در محل ایاب و ذهاب قوافل مى‏باشد.

7- پول چوبى

8- پل فلاورجان:

این کلمه مغرب از پل ورگان است چه ورگان نام دهى در لنجان میباشد که الان معروف به فلاورجان است ولى در اصل پل ورگان بوده است.

این پل هم محل عبور و مرور قوافل و اتومبیل نیز هست و تا پل باب محمود 12 کیلومتر فاصله دارد.

9- پل نیاصرم:

پل کوچکى است که در داخل شهر اصفهان بر روى مادى نیاصرم که به طرف میان میرود ساخته شده و معبر است.

10- پل مارنان

11- پل شهرستان

12- پل خواجو

13- پل الله وردیخان

14- پل فلزی:

این پل که داراى 136 متر طول و 16 متر عرض و 375 تن وزن است میان پل هاى تاریخى مارنان و 33 چشمه واقع شده و اصفهان را به جلفا مربوط می‏کند ساختمان این پل در مهر ماه سال 1327 به دست محمد رضا شاه پهلوی شروع و سرانجام در ادریبهشت سال 1338 به اتمام رسید و بهره بردارى از آن شروع گردید. این پل با آهن و فلز ساخته شده و امروزه کلیه وسایط نقلیه سنگین از روى آن عبور مى‏کنند و ایجاد این پل به منظور حفظ سایر پل هاى تاریخى از عبور و مرور وسایط نقلیه سنگین از روى آنها بوده است. در حقیقت این پل به منزله مکمل پل هاى تاریخى است و آنها را از خرابى حفظ می‌کند. پل مزبور داراى پنج دهانه و براى عبور 9 وسیله نقلیه که هر یک به وزن 45 تن در ردیف‏هاى 3 تایى حرکت کنند محاسبه گردیده و 55 میلیون ریال هزینه ان شده است این پل شامل دو پیاده رو هر کدام به عرض 2/5 متر و سواره ‏رو